torsdag 16 oktober 2008

Feministisk Mattematik

Centrum för rättvisa har gått ut med att 7901 fall av könsdiskriminering skett under åren 2006-2008, och att i 9 av 10 fall har detta drabbat kvinnor. En högskola som särskilt pekas ut är göteborgs universitet. Stora rubriker givetvis.

Centrum För Rättvisa
Rapporten
VHS - Antal antagna

Låt oss först kolla upp hur många utbildningsplatser göteborgsuniversitets läkarutbildning har. Om jag inte misstolkar vad jag ser, 87 platser per termin. Det motsvarar 174 platser per år.

Centrum för Rättvisa påstår på sidan 6 i sin rapport att 1793 tjejer under åren 2006-2008 har blivit diskriminerade under antagningen till läkarutbildningen i göteborg. Under samma tid har 522 platser funnits tillgängliga. Hälften av dessa platser har gått till tjejer. Av de som inte har blivit antagna så är det ungefär lika många killar som tjejer. Så hur hänger det ihop?

Ja, känns dig fri att räkna ut det.

Och kom ihåg att det var inte länge sedan tjejer som hade 1.5 på högskoleprovet kvoterades in framför killar med 2.0 på högskoleprovet på tekniska utbildningar. Var var centrum för rättvisa då?

Jag är emot både kvotering och "positiv" särbehandling, men något jag är ännu mer emot är hyckleri. Sår man draktänder får man skörda storm, och den här "diskrimineringen" är något män har fått uppleva under väldigt lång tid utan att det skapats en ända rubrik. Var är rättsprincipen någonstans?

Inga kommentarer: