måndag 6 oktober 2008

Mer om gynocentrisk syn på mansrollen

Det är ständigt tal om att förändra mannen och mansrollen. Det är givetvis en förutsättning för att ge män större frihet, liksom det är en förutsättning att förändra kvinnan och kvinnorollen för att ge kvinnan större frihet. Lika sant är det att det bara är män som kan förändra hur män är, och kvinnor som kan förändra hur kvinnor är.

Men det som är ännu viktigare är att förändra SYNEN på män. Det är hög tid vi erkänner och bereder rum i det offentliga rummet för alla underbara, känsliga och öppna män som finns därute. Varje gång man antyder att mjuket, känslighet etc är något män saknar av den enda anledningen att de är män, så säger man att dessa egenskaper är omanliga. Det är en förolämpning mot alla underbara härliga män därute, som vida överstiger de våldsamma i antal. INGA egenskaper är könsbundna, sluta att ständigt återskapa en verklighet där vi tillåter en sådan syn. Den begränsar oss alla.

Vi behöver se att den asoluta merparten av män är öppna, känsliga och omtänksamma män, och genom att behandla män därefter, tillåta dem att vara sig själva. Det är just genom samhällets bestraffningar i olika former män genom historien tvingats skydda sig själva genom att avskärma sig från sina känslor.

Istället för att osynliggöra dessa män borde de lyftas fram, hyllas, och användas som förebilder.

Inga kommentarer: